KInderen bij de uitvaart

KInderen bij de uitvaart

Kinderen als nabestaanden….
Wat zouden we graag onze kinderen willen beschermen tegen verdriet…
We gunnen ze een onbezorgde kindertijd en rouw en afscheid nemen hoort daar, voor ons gevoel, niet bij.
In Nederland zijn kinderen gemiddeld pas 8 jaar als ze in een rouwsituatie terecht komen.
Dit kan komen door een sterfgeval in het gezin of familie maar ook door het overlijden van een vriendje of vriendinnetje, iemand op school of sportclub. Het gaat in ieder geval om iemand die ze goed gekend hebben en waar ze een emotionele band mee hebben.Bij een overlijden in het gezin of de familie is het goed mogelijk om kinderen te betrekken bij de zorg voor de overledene en het organiseren van de uitvaart.
We geven ze hierdoor betere mogelijkheden om het verlies te begrijpen en er mee om te gaan.

Ze kunnen bijvoorbeeld helpen om kleding uit te zoeken voor de gestorvene en de kamer mooi maken waar de overledene opgebaard wordt. Ze kunnen tekeningen of knutselwerkjes maken. Verder kunnen ze helpen bij het uitzoeken van de kist en de kaarten. Mee gaan naar de bloemist om bloemen uit te zoeken of zelf een bloemstuk maken.
Tijdens de uitvaart is het mogelijk om een (zelfgemaakt) gedicht voor te dragen of muziek te spelen. Er zijn natuurlijk ook kinderen die absoluut niet op de voorgrond willen treden; dit kunnen we alleen maar respecteren.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen alle rouwenden, iedereen moet zoveel mogelijk tot zijn of haar recht komen, kinderen en volwassenen.
Iris uitvaartzorg beschikt over werkboekjes voor kinderen. Hierin worden ze gestimuleerd om te tekenen en schrijven over hun verdriet.